Kammarrättsdom: Flicka får rätt till personlig assistans för förebyggande stöd

Kammarrättsdom: Flicka får rätt till personlig assistans för förebyggande stöd


I en nyligen meddelad dom från Kammarrätten i Stockholm har en flicka beviljats personlig assistans efter att tidigare ha fått avslag från både Försäkringskassan och kommunen. Domen, som utfärdades i slutet av september 2024, representerar ett stort genombrott för personer som har behov av förebyggande stöd – ett grundläggande behov som infördes i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) år 2023.

Beslutet bygger på det sjätte grundläggande behovet: förebyggande stöd. Detta stöd syftar till att förhindra att den enskilde skadar sig själv, andra eller egendom genom att tillhandahålla personlig assistans som kan ingripa vid farliga situationer. För flickan i det aktuella målet är detta stöd avgörande för att hantera hennes oförutsägbara beteende och kraftiga utbrott.

Avslag efter avslag – och sedan seger

Flickan har en funktionsnedsättning som innebär impulsivitet och frekventa, kraftiga utbrott. Detta gör att hon ständigt behöver tillsyn för att undvika att skada sig själv eller andra. Trots tidigare avslag från både Försäkringskassan och kommunen beslutade Kammarrätten att flickan har rätt till över 20 timmars personlig assistans per vecka, inklusive förebyggande stöd.

Vad innebär förebyggande stöd?

Förebyggande stöd är en central del av LSS och är utformat för att förhindra allvarliga skador. Detta innebär att en assistent ständigt måste vara nära personen för att kunna ingripa vid behov. För flickan i domen innebär detta att hon behöver övervakning för att undvika farliga situationer som kan uppstå på grund av hennes impulsiva beteende.

Vad betyder domen framåt?

Denna dom är en viktig milstolpe för de som ansöker om personlig assistans, särskilt för förebyggande stöd. Det klargör att behovet av kontinuerlig tillsyn, även om det inte gäller under hela den vakna tiden, kan vara tillräckligt för att kvalificera för assistans. Domen öppnar också dörrar för att fler personer med liknande behov kan få sina ansökningar godkända i framtiden.

Förutom det grundläggande behovet kan den som har rätt till assistans även få stöd för andra personliga behov. Nu är det upp till Försäkringskassan att utreda och besluta om den totala omfattningen av assistansen för flickan.

Slutsats

Domen är ett genombrott för många som lever med funktionsnedsättningar och behöver förebyggande stöd. Det ger klarhet i hur LSS ska tillämpas och visar på vikten av att se till individens unika behov när det kommer till assistans.

Läs mer om domen och dess betydelse för personlig assistans på Heja Olika här och på​

Sveriges Domstolar



15 oktober, 2024